Corona testen door EMS hulpverleners

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen. Aan de Nijmeegseweg in Venlo opent GGD Limburg-Noord een nieuwe testlocatie waar 720 testen per dag kunnen worden afgenomen. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus, dan volgt een bron- en contactonderzoek.

Om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden is uitgebreid testen en – bij besmetting – een bron- en contactonderzoek cruciaal. De afgelopen tijd is er door GGD Limburg-Noord hard gewerkt om de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek uit te breiden, zodat er breed getest kan worden.

Opschaling capaciteit enorme klus
De prognose voor juni is dat 24.000 mensen in Nederland per dag getest worden. Dit loopt op tot 70.000 testen per dag in december. Vertaalt naar Limburg-Noord betekent dit het testen van ongeveer 700 mensen per dag in juni tot 2.100 testen per dag later in het jaar. Uitgaande van de inschatting dat 5% van deze testen een positieve uitslag heeft, zullen er 35 bron- en contactonderzoeken per dag nodig zijn. Een aantal dat kan oplopen tot 105 per dag later in het jaar.
Henk Janssen (adjunct-directeur GGD Limburg-Noord): “Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van ons werk. Maar het uitvoeren op deze schaal is ook voor onze GGD een enorme klus die we niet alleen kunnen uitvoeren. Naast het extra inzetten van collega’s uit onze eigen organisatie hebben we contact gezocht met bestaande en nieuwe partners die ons gaan helpen.”

Event Medical Service en Rode Kruis ingezet voor testen
Vanaf maandag 1 juni wordt er een dubbele teststraat geopend aan de Nijmeegseweg 40 in Venlo met een capaciteit van 720 testen per dag. De locatie is alleen op afspraak te bezoeken. De teststraat is open van 8.00 uur tot 20.00 uur. De teststraat in Blerick sluit voorlopig, maar wordt weer geopend mocht dat nodig zijn.

Voor de bemensing van de teststraat werkt GGD Limburg-Noord samen met Event Medical Service (EMS) uit Uden, gespecialiseerd in medische hulpverlening bij evenementen, en het Rode Kruis. De medewerkers van EMS en vrijwilligers van Rode Kruis Noord- en Midden-Limburg worden door de GGD getraind en gaan vanaf 1 juni de bemonsteringen in de teststraat uitvoeren.

Voor het testen van mensen die om medische redenen niet naar de teststraat kunnen komen, wordt ook samengewerkt met vrijwilligers van het Rode Kruis. Zij gaan in teams de thuistests afnemen in regio Limburg-Noord.

AmbulanceZorg Limburg-Noord en de GGD onderzoeken of het mogelijk is een mobiele test-unit in te zetten om, als het nodig is, op een locatie in de regio snel meerdere inwoners te testen.

Personenvervoerder Munckhof partner voor bron- en contactonderzoek
Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona informeert GGD Limburg-Noord telefonisch de besmette persoon en start het bron- en contactonderzoek. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Aan nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, wordt ook gevraagd om twee weken thuis te blijven en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Kantoorpersoneel van Munckhof, gespecialiseerd in telefonisch klantcontact, zal de GGD ondersteunen bij het uitvoeren van bron- en contactonderzoek. Onder regie van GGD-verpleegkundigen zullen de – door de GGD getrainde medewerkers van Munckhof – bellen met inwoners die positief getest zijn.

Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten
Om een testafspraak te maken is vanaf 1 juni een landelijk gratis telefoonnummer beschikbaar. Het nummer wordt op maandag 1 juni om 08.00 uur bekend gemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt.

Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op en u wordt zo spoedig mogelijk geholpen.